dimarts, 22 de novembre de 2016

La millor col·lecció de maquinària tèxtil del segle XIX del País Valencià es troba a Benilloba


Josep Julià Serra va col·leccionar, restaurar i preservar a Benilloba
una important mostra de maquinària tèxtil del segle XIX provinent de la seua família i d'altres.
Josep Julià va aplicar la seua formació en Història al seu espai immediat i a la seua tradició familiar. Una vegada en contacte amb els estris industrials de la seua família, va contrastar el maquinari heretat i/o recuperat d'altres fonts amb un tractat sobre la fabricació de teixits publicat el 1852 a Barcelona per F.J. Lluch i N. Mirallas.
Foto.1 Reproducció de la portada del Tratado teórico-práctico de la  Fabricación de Tejidos, de F.J. Lluch i N. Mirallas publicat a Barcelona el 1852.

Julià ha participat amb comunicacions científiques relacionades amb la seua col·lecció a diferents congressos d'arqueologia industrial celebrats al País Valencià i a Madrid. Ha contactat amb museus anglesos d'arqueologia industrial i amb les universitats d'Elx, Alacant i la Politècnica de València.

La revista alcoiana Ciudad dedicà un número especial per a donar a conéixer la tasca de recuperació de maquinària tèxtil de Josep Julià.Foto 2. Reproducció de la portada del Ciudad Semanal núm. 116, segona època, Alcoi, 6 de novembre de 1999.

  Aquesta col·lecció, ran de la mort d'aquest llicenciat en història,  exemplar per la seua dedicació pràctica,  ha passat per decisió de la seua vídua Maria I. Català Monllor a ser propietat municipal custodiada també per la Generalitat Valenciana.[i]

El proper 18 de desembre es farà un acte de lliurament de la col·lecció a Benilloba. Maria I. Català ha fet extensiva la invitació als interessats en el passat tèxtil de Benilloba i per extensió de la regió Alcoi-Ontinyent.

[i] Una altra entrada d’aquest blog està dedicada a J. Julià i M. Català.
http://ismaelvalles1.blogspot.com.es/2013/08/patrimoni-industrial-i-natural.html

Els interessats en la indústria tèxtil valenciana poden consultar el text d'aquest mateix blog:
http://ismaelvalles1.blogspot.com/2013/09/la-industria-textil-la-regio-alcoi.html

3 comentaris:

  1. Ho faré possible en memòria del meu marit Pepe Julià. Moltes gràcies Ismael pel teu escrit tan bonic dedicat a ell.

    ResponElimina
  2. M'agradaria vore l'expocició a Benilloba pero...és un poc difícil pel desplaçament. Els augure un bon éxit per el treball.

    ResponElimina