dimarts, 27 d’agost de 2013

Patrimoni industrial i natural a Benilloba (Regió Alcoi-Ontinyent)

Dues iniciatives  sobre la conservació del patrimoni industrial tèxtil  i natural a Benilloba (Regió Alcoi-Ontinyent) vigents el 2013.

Josep Julià i Maria Català dediquen de manera admirable recursos, temps i treball a la conservació del patrimoni industrial i a l’observació fotografia i divulgació del patrimoni cultural i natural de la vila de Benilloba.
Josep Julià ha conservat telers manuals i altres artefactes provinents de la seua família, els quals han estat restaurats i poden funcionar en l’actualitat. Ha situat aquestes peces en la planta superior del domicili familiar a la plaça de l’Om de Benilloba.
Julià, que ha estat inspector d’ensenyament mitjà en la seua etapa laboral activa, ha participat en simposis d’Arqueologia industrial i rep visitants interessats en veure aquest patrimoni industrial. Els telers es van  fabricar en bona part a la veïna ciutat d’Alcoi  i daten fonamentalment del segle XIX.
En aquesta ocasió la iniciativa exemplar del ciutadà Julià contrasta amb la fallida institucional a nivell  de la regió tèxtil Alcoi-Ontinyent que no ha estat capaç de preservar eficientment aquest patrimoni, ni tampoc l'activitat industrial en sí, molt decaiguda a hores d'ara.Fotografia 1. Josep Julià teixint una manta en un teler manual el juny de 2013.Fotografia 2. Rètol del teler  de la fotografia anterior.

(fotografies de l’autor, juny de 2013)

L'altre exemple de dedicació altruista és la de les fotografies i vídeos que Maria Català fa i difon. Ens permeten gaudir del paisatge i del patrimoni cultural de Benilloba . No cal dir que conèixer  natura i cultura ens ajuden a estimar i valorar el país.
Fotografies 3 i 4.  La Serrella a la tardor (fotografia de l’autor, novembre 2010 )

La visió d'una natura esponerosa no ens fa oblidar les mancances culturals, lligades com tantes coses a la cosa pública i que encara hem de modificar.


Fotografia 4. El topònim oficial "Facheca" barroerament castellanitzat és encara una realitat a casa nostra (fotografia de l’autor, 2010).

No utilitze ací el magnífic material gràfic i els textos de Maria Català, que  es poden visitar en el següent enllaç:  http://benillobalicante.blogspot.com.es/  [Consulta: 27. 8. 2013]


Addenda en febrer de 2021 s'ha normalitzat l'ortografia de Fageca i s'ha corregit la castellanització ortogràfica que comentava en el peu de la fotografia anterior. Un pas més en el llarg camí de normalització de la toponímia valenciana. Adjunte a continuació l'enllaç de la noticia.

1 comentari:

  1. Ismael, moltes gràcies. He gaudit de visitar el teu blog. Enhorabona i salutacions.
    Maria Català

    ResponElimina