dimecres, 10 de març de 2021

El mural cultural de Muro

 

El mural literari de Muro, un mural doblement significatiu


Amb motiu de l’ampliació de l’actual parc del batà s’ha plantejat per l’Ajuntament la conveniència de l’eliminació del mural cultural del batà, pintat per J.A. Espinar el 2013.

El mural va ser un pas més en la millora i dignificació del que és l’únic carrer peatonal de Muro. El batà és un barranc històricament i habitualment enfangat que en els anys vuitanta es va soterrar i asfaltar, eliminant un lloc de difícil trànsit per als vianants.

L’aprofitament de la paret esquerra per a poder pintar un tema cultural altament educatiu com és recordar els clàssics de la nostra literatura des de Ramon Llull a Ovidi Montllor, completava la dignificació d’un antic carrer de difícil pas en un passeig cultural.

Per això parle d’una doble significació: el mur ens recorda el sanejament de l’antic batà convertit de fet en un passeig per a vianants i un significat cultural que intenta fer memòria de la nostra cultura, a través de la recreació pictòrica d’Espinar.

Joan Valls, Ramon Llull, Bernat Desclot i Ramon Muntaner pintats, al costat d’altres autors per J.A. Espinar (fotografies del pintor)

Davant l’ afortunada possibilitat d’ampliar l’actual parc amb la suma del nou espai de la xopà del costat del Batà cal sumar el patrimoni cultural que significa el mur pintat per Espinar, un mur a conservar. El projecte d’ampliació hauria de comptar amb els recursos culturals existents, sempre preferible a destruir un treball ja fet durant l’administració municipal anterior. L’arquitectura urbanista que farà el projecte segur que pot trobar solucions imaginatives per aprofitar i guanyar espai per a l’oci, respectant el bé cultural que el mur existent representa.

La resposta ciutadana i la sensibilitat de l’equip municipal ara en ofici poden sumar i actuar en una direcció constructiva i respectuosa, això és sempre preferible a posar en marxa les màquines capaces de fer pols una obra encomiable.


Article publicat a la revista Saó


https://revistasao.cat/el-mural-literari-de-muro-un-mural-doblement-significatiu/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada